Ekologiskt

Att arbeta med hudvård ur ett ekologiskt perspektiv innebär att man har fokus på samspelet mellan människan och miljön.

Själva handlaget i sig skiljer sig inte så mycket åt från konventionella behandlingar utan är sättet vi ser på hudvård som är en markant skillnad. Det innebär att vi tänker ur ett holistiskt perspektiv där behandlingar och hudvårdsprodukter är en del i en större helhet.

Vad behöver huden?
• Fettsyror
• Vitaminer
Antioxidanter
Precis detsamma som vår insida behöver för. Detta är vetenskapligt bevisat. 

Vi människor har under tusentals år framställt salvor, krämer, blomstervatten, smink, kropps- och hårvård från växtriket för att smycka och vårda oss. Ingenting är nytt under solen och våra långvariga erfarenheter tillsammans med dokumenterade kunskaper när det gäller hudvård och naturliga ingredienser borde tala sitt erfarna språk.

Idag har en stor del av skönhetsindustrin mer eller mindre tappat eller valt bort de naturliga resurser som finns för att istället satsa på en enklare och mer vinstgivande produktion av syntetiska och petrokemiska produkter. Däremot har det blivit väldigt populärt att förpacka och marknadsföra en ”naturlig produkt” genom att tex tillsätta pyttelite essentiella oljor, grönt te eller alger till ett 1000-liters kok.

Dagens konsumenter har blivit mer och mer medvetna. Många är noga med vad de väljer att äta, vilket elbolag de använder och vilket bränsle de tankar bilen med. Att vara miljömedveten och ta ansvar för vår globala miljö har blivit viktigt. För oss som arbetar med och rekommenderar hudvårdsprodukter är kunskap viktigare än någonsin vad gäller innehåll både konventionell samt ekologisk hudvård.

Jag har valt att arbeta med naturliga och ekologisk produkter från svenska genuina hudvårdsmärket Maria Åkerberg som produceras av Dermanord. Fabriken ligger i Frillesås i Halland på västkusten och är ett familjeföretag med ca 20 st anställda. 
Här väljer man bort dyra ytterförpackningar, slutcertifieringar, mellanhänder och dyra reklamkostnader. Istället läggs resurserna på råvarorna, som tas från närområdet i första hand.